Bilindiği üzere ülkemiz turizmi büyük bir ivme ile gelişmektedir. Bu gelişme, bazı gereksinimleri de beraberinde getirmektedir. Bu gereksinimlerin en önemlilerinden biri de, yüksek kalitede ve sürdürülebilir bir hizmet sunabilmek için gerekli temel koşullardan biri olan, eğitimli ve kaliteli iş gücüdür. Yakın zamana kadar aşçılık Orta öğrenim düzeyinde verilebiliyorken şimdilerde yükseköğrenim düzeyinde de verilebiliyor olması kaliteyi yükselterek ülke tanıtımına da katkı sağlayabilecektir. Turizm sektöründe kaliteli bir hizmet sunabilmek, ne sunduğunuzun yanı sıra nasıl sunduğunuz ile yakından alakalıdır. Yani, tesis veya ürünleriniz ne kadar kaliteli olursa olsun, eğer kaliteli bir sunum yapamıyorsanız bu sektörde başarılı olmanız mümkün değildir. Bu başarıyı, ancak kaliteli ürünlerinizi sunabilecek kaliteli ve eğitimli iş gücü sayesinde yakalayabilirsiniz. Buradan yola çıkarak Aşçılık Programımızın amacının üstün bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç yönetici şefler yetiştirmek, zengin Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda korunmasını sağlamak ve bu kültürü uluslararası alanda tanıtmak olduğunu söyleyebiliriz.
Aşçılık programımız, lise öğreniminden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile seçilmektedir. Programa her yıl yaklaşık, 60 öğrenci alınmaktadır. İki yıllık program süresince adaylara en temelden en ileri seviyeye kadar yemek sanatının tüm inceliklerini öğretmenin yanı sıra yiyecek- içecek işletmeciliğinin temel bilgilerinin verilmesi de amaçlanmaktadır. Klasik yemek pişirme teknikleri, Türk, Osmanlı, Akdeniz, Avrupa, Uzakdoğu, Latin Amerika mutfaklarından örneklerle öğrencilerimizin uluslararası alanda da çalışabilecek düzeye getirilmesi amaçlanmaktadır. Yeme-içmenin vazgeçilemez bir ihtiyaç, sağlıklı yaşam açısından bir yaşam kültürü ve bir sanat olduğuna inandığımız için programımızda Beslenme, Besin Güvenliği ve Hijyen, Toplam Kalite Yönetimi, Gıda Kontrol Mevzuatı eğitimleri de verilmektedir.
Aşçılık Programı Öğretim amaçları
- Yiyecek ve içecek endüstrisi için gereklilik arz eden mesleki donanıma sahip nitelikli aşçılar yetiştirirken, aynı zamanda sorumluluk duygusu yüksek, yaratıcı, empati kurabilen, güvenilir ve ekip çalışmasına yatkın insan gücü yetiştirmek.
- Öğrencilere uygulamalı derslerde temel aşçılık eğitiminden başlanarak ileri seviye teknikler öğretmek, teoride ise profesyonel iş hayatında ihtiyaç duyacakları, mesleki etik, iletişim, mutfak yönetimi ve planlama konularında yeterli derecede bilgi sahibi olmalarını sağlamak.
- Öğrencilerin yiyecek içecek endüstrisinde yer alan işletmelerde yönetici olabilecek, kendi işletmesini kurabilecek veya akademik kariyere yönelebilecek düzeyde bilgi birikimine sahip olmasını sağlamak.
- Dünyada var olan mutfak kültürleri hakkında yeterli mesleki ve teknik donanıma sahip mezunlar yetiştirmek.
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavından geçerli not almaları ve YÖK’ün çerçeve yönetmeliği-Fakülte/Yüksekokulların belirlemiş olduğu kontenjanlar dâhilinde;
Aile ve Tüketici Bilimleri,
Beslenme ve Diyetetik,
Gastronomi,
Gastronomi ve Mutfak Sanatları,
Mutfak Sanatları ve Yönetimi,
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.